Winterbanden

Hier kun je alles lezen over winterbanden en toebehoren, bijvoorbeeld over de wetgeving rond winterbanden, sneeuwkettingen en waarom winterbanden nou zo handig zijn. Je kunt rechts in het menu kiezen voor een van de interessante artikelen over winterbanden en toebehoren. Maar lees eerst de basis info over winterbanden hieronder.

Compositie van winterbanden

Een winterband is een band die is gemaakt van zachter rubber dan een gewone autoband. Door de speciale lamellen die de winterband hebben krijgt de autoband meer grip op de wegen. Bij een temperatuur van 7 graden Celsius of lager wordt het rubber van de winterband minder snel hard, doordat deze zacht blijft heeft de auto een betere grip op de weg.

Herken een winterband aan berg met sneeuwvlok en M+S

Wettelijk bevatten de winterbanden een berg met een sneeuwvlok erin en de aanduiding M+S, wat staat voor Modder + Sneeuw. Bij oudere autobanden wil het bergje nog wel eens ontbreken maar de aanduiding M+S is er wel op terug te vinden. De oudere winterbanden presteren vaak alleen op sneeuw goed, de winterbanden van nu presteren zowel op besneeuwd, nat en droog wegdek beter.

winterbanden_m+s_berg_sneeuwvlokje.jpg

Winterbanden niet verplicht in Nederland en België

Het rijden op winterbanden is in Nederland en België niet verplicht. Maar wij adviseren het wel te doen, omdat dit de veiligheid van iedereen vergroot. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk moet je de uitrusting van de auto aanpassen aan de weersomstandingheden. Deze verplichting geldt dan vaak alleen voor de winterse omstandigheden, sneeuw, ijzel .e.d. Lees hier meer over de winterbanden wetgeving.