Let op, door onverwachte drukte bij de transporteurs en leveranciers kan de levering van uw order langer duren dan aangegeven.

Winterbanden wetgeving in Europa

De wetgeving voor winterbanden is vaak per land verschillend, zo is het in Duitsland verplicht om "onder winterse omstandigheden" op winterbanden te rijden, óók voor Nederlandse auto's. Wanneer u niet op winterbanden rijdt waar het wel verplicht is, kunt u als het even niet mee zit een boete krijgen. En als er een ongeval plaats vindt waarbij u bij bent betrokken, bent u er vaak ook deels of zelfs helemaal aansprakelijk voor. Hieronder kunt u lezen welke regels de verschillende landen hebben opgesteld m.b.t. rijden in winterse omstandigheden.

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van goede banden die geschikt zijn voor de winterse weersomstandigheden. Daarnaast moet de auto beschikken over een winteruitrusting. Voor het voeren van deze regels staat geen vaste tijd, wel is het zo verstandig om er op tijd bij te zijn. Onder de winteruitrusting vallen de volgende onderdelen, geschikte winterbanden, voldoende ruitensproeiervloeistof, (antivries ruitensproeier is aanbevolen) en goede ruitenwissers.

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is in Duitsland € 40,- en kan hoog oplopen. Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven snelheid van de band, deze is te vinden op de zijkant van de autoband zie hiervoor bandenmaat. Als de maximale snelheid van de autobanden lager ligt dan die van de auto dan moet dit worden aangegeven met een duidelijke sticker in het gezichtsveld van de bestuurder aan de binnenzijde van de auto (verplicht !).

Maximum snelheidssticker Voorbeeld van een maximumsnelheidsticker
Het kan ook voorkomen dat het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is, dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven. In sommige gevallen kunnen sneeuwkettingen ook verplicht zijn, dit wordt aangegeven met een verkeersbord.

Winterbanden in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden per 1 januari 2008 verplicht geworden. Alle voertuigen die aan het verkeer deelnemen moeten bij winterse omstandigheden voorzien zijn van goede winterbanden. Onder winterse omstandigheden wordt het volgende verstaan, sneeuw, ijzel en ook dooiende sneeuw en ijs. Tussen 1 november en 15 april is het verplicht om bij deze omstandigheden winterbanden te voeren. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op de bergwegen ook verplicht zijn. Voor het niet voeren van winterbanden onder winterse omstandigheden kan de bestuurder van het voertuig een boete krijgen van € 35,- tot wel € 5.000,-! Als het ontbreken van de juiste winterbanden leid tot gevaarlijke situaties of zelfs ongevallen, dan kan de bestuurder die geen winterbanden heeft aansprakelijk worden gesteld en in sommige gevallen kan zelfs de auto in beslag worden genomen.

Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt indien dit noodzakelijk is en ze zo zijn aangebracht dat het wegdek niet beschadigt. Op sommige plaatsen in Oostenrijk kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven met een daarvoor bestemt verkeersbord.

Winterbanden voor Zwitserland

Voor winterbanden in Zwitserland is geen wettelijke regeling vastgesteld. We raden het u wel aan om tijdens winterse omstandigheden op winterbanden te gaan rijden. Dit is veiliger voor u en uw medeweggebruikers. Bij een ongeval kan het niet gebruik van winterbanden een belangrijke rol spelen en leiden tot aansprakelijkheid en vervolgen tot strafrechtelijke vervolging. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand dat noodzakelijk maakt.

Winterbanden in Frankrijk

Winterbanden zijn niet overal in Frankrijk verplicht, maar we raden ze wel aan als de weersomstandigheden er naar zijn. Ook in Frankrijk kan het voeren van de onjuiste autobanden leiden tot aansprakelijkheid voor het veroorzaakte ongeval. Voor bergwegen in Frankrijk kunnen winterbanden verplicht zijn. Dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven.

Winterbanden in Finland

Vlag van Finland
In Finland zijn winterbanden verplicht vanaf 1 december tot en met 1 maart. De winterbanden zijn dan voor zowel Finse bewoners evenals buitenlandse bezoekers verplicht. Sneeuwkettingen zijn in Finland toegestaan als het wegdek dit toelaat.

Winterbanden in Italië

Op bergwegen is een paar goede winterbanden (soms ook sneeuwkettingen) nog wel eens verplicht. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord aangegeven. Bij niet gebruik van winterbanden kan dit leiden tot (mede) aansprakelijkheid bij ongevallen.

Winterbanden in Noorwegen

Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden worden uitgerust. Het rijden zonder winteruitrusting kan (mede)aansprakelijkheid tot gevolg hebben. In Noorwegen kan het voorkomen dat het in de maand juni nog glad is op de weg.

Winterbanden in Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het verplicht winterbanden te voeren. Het minimumprofiel wordt in Slovenië gesteld op 3 mm per autoband. In dit land is het gebruik van spijkerbanden verboden. Beschik je niet over een goede set winterbanden? Dan is het verplicht om een set sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Winterbanden in Slowakije

Het gebruik van banden met het teken M+S is verplicht bij sneeuwval en gladheid. Spijkerbanden zijn in dit land verboden. Daarnaast is het in Slowakije verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen.

Winterbanden in Zweden

Als de weersomstandigheden het vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden worden uitgerust. Sneeuwkettingen en spijkerbanden, alleen als het weer en de weg dit vereisen.