Bereid je voor op de winter!

In de winter is de autoweg altijd minder betrouwbaar, of het nou sneeuwt, ijzelt of nat is. De hulpdiensten draaien in de winter veel overuren. Ervaar daarom de voordelen van een goede voorbereiding. Bovendien bespaart het u een hoop tijd, geld en schade door de juiste voorbereiding.

Hieronder volgen belangrijke punten waarop gelet moet worden:

1. De juiste banden

Rij in de winter niet op zomerbanden, zorg voor een goede set winterbanden. Dit verhoogt de veiligheid voor u en uw mede weggebruikers. Gaat u naar het buitenland controleer dan eerst of winterbanden verplicht zijn. In sommige landen kunnen sneeuwkettingen ook verplicht zijn.

2. Goed zicht is van levensbelang

Voor uw veiligheid is de juiste ruitenvloeistof van groot belang. Let erop dat u in de winter gebruik maakt van antivries ruitenvloeistof, normale ruitenvloeistof kan bevriezen en dan is het niet te gebruiken. De ruiten worden ook sneller vies in de winter. Controleer met regelmaat of er nog voldoende ruitenvloeistof heeft en vul het indien nodig aan. Maak de ruiten schoon voordat u gaat rijden, zorg ervoor dat alle ruiten van ijs en sneeuw ontdaan zijn zodat u overal goed zicht heeft. Als uw auto beschikt over een verwarmer kan deze ook worden gebruikt om de ruiten te ontdooien, wel is het zo verstandig om zelf alvast een stuk schoon te maken zo kunt u namelijk sneller op pad.

3. Controleer uw verlichting

Om optimaal zicht te hebben is de verlichting van groot belang. Heeft het flink gesneeuwd maak dan ook even de lampen schoon zodat deze optimaal licht kunnen geven. Let wel op dat u niet onnodig met groot licht gaat rijden of zonder licht.

4. Vastgevroren rubbers

De deurrubbers kunnen tijdens de kou vastvriezen, dit geldt ook voor de ruitenwissers. Ga niet extreem hard aan de deur staan trekken, de rubbers kunnen hierdoor gaan scheuren. Om te zorgen dat de rubbers niet vastvriezen, kunnen de rubbers worden ingesmeerd met speciaal rubbervet of talkpoeder.

5. Zorg voor een ijskrabber en slotenontdooier

Veel auto’s zijn voorzien van centrale deurvergrendeling. Voor de mensen die nog geen centrale deurvergrendeling hebben is er slotenontdooier. Laat de slotenontdooier niet in de auto liggen want anders heeft u er nog niets aan! Ook een goede ijskrabber is van belang. Politie controleert vaker in de winter en deelt voor half gedooide of gekrabde ramen zonder pardon een bekeuring uit.

6. De juiste koelvloeistof

Als het echt koud wordt is de juiste koelvloeistof wel zo makkelijk, eentje die niet kan bevriezen. Laat u de gewone koelvloeistof erin zitten dan kan alles bevriezen en dit resulteert dan in schade.

7. Gebruik geen handrem

Als u tijdens de vrieskou de handrem gebruikt kan deze vastvriezen, niet erg handig. Zet daarom de handrem in de 1e versnelling of in de achteruit.

8. Een goede accu

In de winter krijgt de accu het extra zwaar, het is daarom van groot belang om een goede accu te hebben. Veel auto’s hebben last van startproblemen in de winter, dit heeft in 90% van de gevallen te maken met een slechte accu.

9. Een schone auto

Het klinkt misschien wat vreemd om de auto in de winter te wassen, maar het is van groot belang om de auto in een goede conditie te houden gedurende de winter. Het strooizout zorgt voor aantasting aan de auto, zoals op het carrosserie, de velgen en het chassis. Hierdoor ontstaat roest. De wasstraat is de handigste manier om de auto schoon te houden, de meeste wasstraten beschikken over een goede blazer waardoor uw auto zo weer droog is. Gaat u de auto met de hand wassen dan kunnen de portieren vastvriezen waardoor deze tijdelijk niet open kunnen.

10. De motor

Laat de motor uit als u gaat krabben. De motor warmt namelijk nauwelijks op als deze stationair loopt. Dit is slecht voor de motor en het milieu, daarnaast adem je ook nog ongezonde gassen in. Eerst krabben dan instappen, starten en dan pas wegrijden.