Standaard banden of Runflat-banden?

Als er standaard vanuit de fabriek reeds runflat-banden onder je auto gemonteerd zijn dan mag je dit niet zomaar veranderen. De constructeur van de auto heeft namelijk rekening gehouden met de eigenschappen van runflat-banden bij de ontwikkeling van het onderstel, het veersysteem, diverse veiligheidssystemen en de algemene rij-eigenschappen van je auto. Als je zelf de keuze maakt om toch "normale" winterbanden te monteren dan loop je het risico om geheel- of gedeeltelijk aansprakelijk gesteld te worden indien u betrokken raakt bij een verkeersongeval. Op de zijkant van de band kan je zien of je al dan niet runflat-banden hebt. Let op! Er worden door de bandenfabrikanten verschillende aanduidingen gebruikt, zie onderstaande lijst van afkortingen ter aanduiding van flatrun-banden:

  • DSST (Dunlop) Dunlop Self-Supporting Technology

  • EMT (Goodyear) Extended Mobility Tyre

  • RFT (Bridgestone) Run Flat Tyre

  • ROF (Goodyear) Run On Flat

  • RSC (Goodyear) Runflat System Component

  • SSR (Continental) Self Supporting Runflat

  • ZP (Michelin) Zero Pressure

Bij twijfel raden wij aan om contact op te nemen met onze klantenservice.

Runflat versus normale winterbanden

  • De wang is gebouwd met versterkt rubber, dat het gewicht van het voertuig draagt bij nuldruk;
  • Terwijl de vormconfiguratie van de hiel zelf onveranderd is, zodat de runflat-band compatibel is met conventionele velgen, is de hieldraad breder en versterkt, wat, zelfs bij nuldruk, een betrouwbare passing op de velg garandeert, en bovendien wordt een speciale hielvulling met geringe warmteopwekking gebruikt.

Voordelen van runflat-banden

Mocht je onverhoopt een lekke band krijgen met een Run Flat-band, dan kan je gerust je reis voortzetten of naar het eerstvolgende erkende montagevestiging rijden zonder dat eerst de lekke band verwisseld hoeft te worden, maar dan wel binnen de aangegeven snelheids- en afstandsgrenzen.
In de tweede plaats kan de bestuurder dankzij Run Flat-banden het risicogebied verlaten, zijn reis voortzetten en hoeft hij zijn voertuig niet langs de weg te parkeren, wat gevaarlijk kan zijn. Een ander voordeel is dat Run Flat-banden meestal gewicht besparen, aangezien het niet langer nodig is een reserveband mee te nemen. Een bandspanningscontrolesysteem (TPMS) aan boord is verplicht bij toepassing van runflat-banden. Twee van de gebieden waarop de Run Flat-technologie gericht is, zijn de stijfheid en de hittebestendigheid, zodat de band gewicht kan dragen terwijl deze draait met totaal luchtverlies.

Automerken die runflat-banden gebruiken

De meeste voertuigen van BMW, Mercedes-Benz en Mini zijn tegenwoordig voorzien van runflat-technologie. Cadillac sedans maken ook gebruik van runflat-banden.