Bestaan er duurzame, groene banden?

Aangemaakt: 25-1-2023

Er zijn veel zorgen over onze planeet. Misschien ben jij wel één van die mensen die deze zorgen deelt. En indien dat klopt, dan kunnen wij ons voorstellen dat je je afvraagt hoe dit eigenlijk met autobanden zit. Bestaan er “groene” banden? Zijn er banden duurzamer dan andere banden? In dit nieuwbericht geven we antwoord op deze vragen.

De materialen waarvan banden gemaakt worden zijn niet bepaald milieuvriendelijk te noemen. Daarom zijn bandenproducten steeds meer aan het experimenteren met duurzame en natuurlijke materialen. Zo heeft het bandenmerk Goodyear een duurzame band gemaakt van onder andere sojabonen, dennenboom en rijst. Deze band is helaas nog niet te koop, maar later dit jaar komt er wel een Goodyear band op de markt welke voor 70% uit duurzame materialen bestaat.

Bandenproducent Michelin heeft een band op de markt gebracht welke voor 58% procent uit duurzame materialen bestaat. Daarnaast heeft Michelin als doel gesteld om vanaf 2050 alle banden die zij maken volledig duurzaam te produceren. De banden worden dan gemaakt van gerecyclede of natuurlijke producten.

Naast het veranderen van de materialen om duurzamere banden te produceren, worden ook de fabrieken waar de banden geproduceerd worden aangepast. Zo is daar de organisatie CDP. Deze organisatie helpt bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit hebben zij ook gedaan bij de bandenproducent Pirelli waardoor zij meerdere keren een A (dit is de hoogst haalbare score) scoorde. Dit komt onder andere door het verminderen van broeikasgassen en het invoeren van milieuvriendelijkere werkmethodes.

En dan als laatste hebben we nog de rolweerstand/brandstofverbruik van een band waarbij “A” het beste is en “G” het slechtste. Autobanden hebben een grote invloed op het brandstofverbruik van een auto. De autobanden welke het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen worden de groene banden genoemd. Mocht je een band hebben welke slecht scoort als het gaat om de rolweerstand, dan is je brandstofverbruik hoger en dit zorgt dan ook weer voor meer CO2 uitstoot. Ook verkort het de levensduur van de banden, ze slijten sneller wat er ook weer voor zorgt dat je sneller weer nieuwe banden moet aanschaffen. Indien je nieuwe banden gaat aanschaffen én je vindt het belangrijk om jouw eigen voetafdruk zo klein mogelijk te houden, kun je dus het beste naar het label van de band kijken. Hieronder zie je een voorbeeld van een bandenlabel. In het rode kader zie je de score voor wat betreft het brandstofverbruik.

voorbeeld-bandenlabel-eu-2.png

Kies bandenmaat

Kies auto