Lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen ook wel bekend als sportvelgen, zijn velgen die worden gebruikt voor auto’s om deze zo een fraaier uiterlijk te geven. De lichtmetalen velgen worden gemaakt uit een metaal met een laag soortelijk gewicht, genaamd aluminium. Doordat de velgen worden gemaakt uit deze lichte metaal soort, leveren deze betere prestaties. Zo kunt u besparen op brandstof en tevens kunnen de veren van de auto de oppervlakte van het wegdek beter volgen. Door een efficiënte manier van luchtafvoering bij de remmen zorgen de velgen ervoor dat het remsysteem niet wordt overbelast door betere koeling. De lichtmetalen velgen worden vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden, doordat deze er mooi uitzien zijn er geen extra accessoires nodig. Lichtmetalen velgen zijn vaak wat duurder dan de standaard stalen velg. Als je een nieuwe auto koopt zijn de lichtmetalen velgen vaak niet inbegrepen. Auto fabrikanten bieden deze vaak aan in speciale pakketten.

lichtmetalen_velg.jpg

Vanaf 2000 worden de lichtmetalen velgen steeds vaker gebruikt op personenauto’s. Daarvoor werden de velgen vooral gebruikt op dure auto’s en sportwagens. Deze lichtmetalen velgen zijn gewild bij veel mensen maar ook bij dieven. Om je nieuwe lichtmetalen set te beveiligen zijn er speciale antidiefstal slotbouten die op de velg gemonteerd kunnen worden. Soms kan het voorkomen dat de lichtmetalen velgen zwaarder zijn dan de stalen velgen. Wel hebben deze lichtmetalen velgen dezelfde kracht als de stalen velgen.

Magnesium velgen

Er bestaan ook magnesium velgen en zijn ook bekend onder de naam: Mag wheels. De magnesium velgen worden vooral op de racebaan gebruikt voor raceauto’s. Magnesium velgen leveren nog betere prestaties leveren als de lichtmetalen velgen. Dit komt doordat het gewicht van een magnesium velg erg laag ligt, tussen de 5 en 9 kilogram. Omdat de magnesium velgen zeer brandbaar zijn mogen deze niet vaak meer worden gebruikt in sommige racesporten, ga je de magnesium velgen blussen met water dan is het net als olie op ’t vuur gooien. Een ander nadeel van magnesium velgen is dat deze vrij prijzig zijn en niet gangbaar voor de meeste personenauto’s. Daarom worden de magnesium velgen bijna alleen maar gemonteerd op high performance auto’s zoals de Porsche Carrera GT.

magnesium_velgen.jpg