De bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen rijden. Een band presteert alleen optimaal wanneer deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht kan zorgen. De juiste bandenspanning is daarom erg belangrijk voor uw autobanden. Met de juiste bandenspanning is uw remweg korter en heeft u een betere wegligging. Zo is uw autorit een stuk aangenamer. De juiste bandenspanning zorgt er tevens voor dat u bespaart op uw brandstof, dit kan wel oplopen tot 25%! Door de juiste bandenspanning te voeren slijten de autobanden ook minder snel.

bandenspanning.jpg

Bandenspanning maandelijks controleren

Winterbanden.nl adviseert u om een keer per maand uw bandenspanning te controleren en indien nodig weer op peil te brengen. Als u rijdt met een te lage bandenspanning zal het brandstof verbruik toenemen en daarnaast slijten uw banden onnodig. Als u uw bandenspanning wilt controleren doe dit dan nooit direct na het autorijden! De autobanden moeten eerst zijn afgekoeld voordat u de bandenspanning goed kunt meten. De bandenspanning kan worden gecontroleerd bij een tankstation of als u beschikt over een speciale bandenspanningsmeter kunt u het ook zelf controleren. In het instructieboekje van uw auto staat wat de juiste bandenspanning is voor uw auto, dit is ook aan de binnenkant van de tankklep of aan de zijkant van het bestuurders portier te vinden. Dit is voor elke auto verschillend.

bandenspanning_tankklep.jpg

Bandenspanning bij verschillende ladingen

De bandenspanning moet worden opgevoerd als de auto zwaar wordt beladen dit moet dan tot de aangegeven hoeveelheid. In het instructieboekje en op de tankklep is te vinden hoeveel de bandenspanning moet zijn indien de auto zwaar wordt beladen. Zoals we kunnen zien in bovenstaand voorbeeld is dat in dit geval 3.6 bar per autoband. Daarnaast wordt er ook door de juiste bandenspanning te voeren op de brandstof bespaard.

Autobanden vullen met stikstof

Autobanden die op spanning zijn en blijven slijten minder snel en zorgen ervoor dat de rolweerstand van de autoband optimaal blijft. Dit resulteert in een laag brandstof gebruik waardoor u veel geld kunt besparen op brandstof.

Autobanden gevuld met stikstof zorgen tevens voor meer veiligheid op de autowegen. De kans op oververhitting van de autoband is velen malen kleiner dan een autoband gevuld met lucht. Daardoor stijgt de temperatuur van de autoband minder en is de kans dat de autoband klap minder. Ook bij hoge belasting van de autobanden blijft de temperatuur lager dan als bij een gewone autoband gevuld met lucht. Een autoband gevuld met lucht is al snel vijf tot tien procent zachter dan een autoband gevuld met stikstof. Een ander voordeel van autobanden gevuld met stikstof is dat deze wel tot vier keer langer op spanning blijven. Doordat deze autobanden langer de juiste bandenspanning hebben slijten de autobanden ook minder. Wat dus weer goed is voor het milieu. Als laatste hebben de autobanden gevuld met stikstof nog het voordeel dat er weinig tot geen zuur- en waterstof meer in de autobanden komen. Hierdoor is roestvorming aan de velgen miniem.

De autobanden gevuld met stikstof zijn te herkennen aan een speciaal groen ventiel dopje.