De bandenmaat

Op de zijkant van de autoband vind je allemaal belangrijke informatie terug over jouw autobanden. Bij de aanschaf van nieuwe autobanden zijn daarom de huidige autobanden een handige bron van informatie. De bandenmaat bestaat uit cijfers en letters, elk van deze heeft zo zijn eigen betekenis. Belangrijke zaken waarop gelet moet worden bij vervanging van de huidige bandenmaat zijn:

  • De huidige bandenmaat.
  • Het draagvermogen van de band.
  • De snelheidsindex.

Onderstaande autoband geeft de bandenmaat weer met de betekenis erbij, deze autoband heeft de bandenmaat 205/65 R 15 95H.

bandenmaat_autoband.jpg

205 Dit is de breedte in millimeters.
65 De verhouding van hoogte naar breedte in procenten.
R Dit is de band opbouw, R staat voor radiaal.
15 Staat voor de inch van de velg.
95 Het draagvermogen van de autoband.
H Het snelheidssymbool

De bandenmaat begint altijd met de breedte in millimeters, bij bovenstaande band is dat dus 205 millimeter breed. De breedte kan ook worden aangegeven in inches, 1 inch is 2,54 centimeter.

Daarna wordt de hoogte van de bandenmaat gegeven, bij deze autoband is dat dan 65%. Dit nummer wordt in procenten weeggegeven. Er staat dus 65% van 205mm. De afstand van het loopvlak tot aan de velgrand is dus 133.25mm hoog. Wanneer de breedte van de autoband wordt aangegeven in inches, dan wordt de breedte meestal niet gegeven.

R is de constructie van de autoband. R staat voor Radiaal, Op de radiaal autobanden wordt nog het meeste gereden. Radiaal staat op de derde plek van de bandenmaat.

Als vierde op de bandenmaat staat de diameter van de velg in inches. Deze autoband past dus op velgen met een inchmaat van 15, 15 inch is gelijk aan 381 millimeter.

Op de vijfde plek staat het draagvermogen van de autoband. Het draagvermogen van de autoband wordt in het Engels ook wel de Load Index genoemd. Bij deze autoband is het draagvermogen 95, wat staat voor 690 kilogram per autoband. Het is erg belangrijk om het juiste draagvermogen te hebben voor uw autobanden. De draagvermogen tabel geeft een totaal beeld van alle soorten draagvermogen met bijhorende kilogrammen.

En als laatste hebben we nog het snelheidssymbool. Het snelheidssymbool geeft aan tegen welke snelheden uw autobanden bestand zijn. Deze autoband heeft het snelheidssymbool H wat staat voor tot 210km/h. Het is wettelijk voorgeschreven dat de banden die u onder uw auto liggen een snelheidsindex moeten hebben die overeenkomen met de maximum snelheid van uw auto. Het is verboden om met autobanden te rijden waar de snelheidsindex lager ligt dan de topsnelheid van uw auto, dit kan namelijk gevaarlijke gevolgen hebben. Wel mag er gereden worden met banden die een hogere snelheidsindex hebben, maar dit bied geen voordelen voor u. De snelheidsindex wordt altijd aangegeven met een letter. Een overzicht van de snelheidssymbolen.

Afwijken van de bandenmaat

We raden u het aan om de bandenmaat die de fabrikant van uw auto adviseert voor winterbanden aan te houden.

Wilt u toch een andere bandenmaat onder uw auto laten leggen. Dan moet er met de 3% regel gewerkt worden. De 3% regel zorgt ervoor dat u wel een andere bandenmaat kunt rijden maar wel op een veilige manier. De 3% regel houdt in dat de nieuwe bandenmaat niet meer dan 3% mogen afwijken van de originele fabrieksstandaard. Als de auto niet nieuw is gekocht ga dan eerst na wat de originele bandenmaat is voordat u er een andere maat onder plaatst. Het kan namelijk zo zijn dat de oude eigenaar de auto ook al heeft voorzien van een afwijkende bandenmaat. Autobanden die over de 3% regel komen raden wij af te gebruiken, dit kan er voor zorgen dat de auto gaat trillen en daardoor moet de motor van de auto harder werken waardoor er meer brandstof nodig is. Ook bestaat de kans dat de kilometerteller te veel gaat afwijken.

Voor brede autobanden zijn er ook beperkingen, de autobanden mogen niet verder dan de spatborden komen. Gebeurt dit wel dan kunnen er kleine voorwerpen zoals steentjes, glas e.d. op de auto’s van mede weggebruikers komen. En zo kunnen er bijvoorbeeld sterretjes in de autoruiten komen. Indien u sneeuwkettingen moet gebruiken en u heeft te brede banden dan is hier geen ruimte voor en kunnen vitale delen zoals remleidingen of handremkabels worden geraakt met alle nare gevolgen van dien.

Toch nog een twijfel? Of weet u niet welke banden het meest geschikt zijn voor uw auto? Dan kunt u contact op nemen met de klantenservice van Winterbanden.nl door een email te sturen naar [email protected], door te bellen naar 0900 - 44 555 44 (80 cent per minuut) of door een kijkje te nemen bij ons banden assortiment.