WELKOM Gast

De bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen rijden. Een band presteert alleen optimaal wanneer deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht kan zorgen. De juiste bandenspanning is daarom erg belangrijk voor jouw autobanden. Met de juiste bandenspanning is je remweg korter en heb je een betere wegligging. Zo wordt je autorit een stuk aangenamer. Over een bepaalde periode verliezen de banden onafhankelijk van elkaar lucht waardoor de spanning minder wordt in de banden. Bijna 60 procent van Nederland rijd met een onjuiste bandenspanning en dit kan grote gevolgen met zich meedragen.

Nadelen van een onjuiste bandenspanning

Zoals hierboven aangegeven rijdt ongeveer 60% van Nederland met een onjuiste bandenspanning. Maar wat zijn hier nou eigenlijk de gevolgen van?

Hogere slijtage

Wanneer er gereden worden met een onjuiste banden spanningen doet een band niet waarvoor deze ontworpen is. Bij een te lage bandenspanning gaat de band op zijn buitenkanten rijden en het verbruik van de auto zal stijgen. Bij een te hoge bandenspanning komt de band bol te staan waardoor er minder contact met de weg kan worden gemaakt. Dit zorg voor een hogere slijtage in het midden van de band. Door de hogere slijtage van de band wordt tevens ook de kans op een klapband vergroot.

Minder grip op de weg

Naast een hogere slijtage zorgt een verkeerd bandenspanning voor minder grip op de weg. Door een te lage spanning in de banden gaan deze naar binnen bol staan waardoor het contact met de weg minder wordt. Het zelfde geld voor een te hogen bandenspanning. Alleen hierbij bolt de band naar buiten op zoals te zien op de afbeelding.

Hoger brandstofverbruik 

Naast de verschillende gevaren die kunnen ontstaan door het handteren van een onjuiste banden spanning zorgt het ook voor een hoger brandstof verbruik. Door het rijden met een verkeerde bandenspanning stijgt het brandstof gebruik tot wel 25%. Dit kost gemiddeld 150 euro per jaar. 

Hoe te controleren

Om deze problemen uit de weg te gaan is het aan te raden om minimaal eens per 2 maanden de spanning van de banden te controleren. Hiermee wordt voorkomen dat het verbruik en de slijtage van de banden snel stijgt en daarnaast kun je goed in de gaten houden wat de staat van je banden is.

Juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is op meerdere plekken in en rondom de auto te vinden. In het instructieboeken is de juiste bandenspanning te vinden voor de verschillende ladingen. Daarnaast zijn er rondom de auto verschillende stickers te vinden waar deze informatie ook staat afgebeeld.  Deze sticker is te vinden in de tank dop, in de deur aan de bestuurderskant van de auto bij het slot of in de portier van de bestuurder. Het kan voorkomen dat het instructieboekje en/of de sticker niet meer aanwezig is/zijn. Dan is er bij de bandenpomp op het tankstation een bandenstanningstabel aanwezig waar de bandenspanning van af te lezen is. Wanneer dit ook geen duidelijkheid geeft kan een dealer geraadpleegd worden voor de gewenste informatie. 

Hoe kan ik het zelf doen

Het controleren van de juiste bandendruk lijkt een grote klus. Echter leert de praktijk dat dit erg mee valt en makkelijk op de eigen oprit op te lossen is. Voor het meten van de bandenspanning bestaan er kleine apparaatjes die je op het ventiel kan plaatsen waardoor de druk per band gemeten kan worden. Ook is het vaak te zien wanneer een band lucht verloren is. Hierdoor komen de zijkanten van de band verder verder naar buiten. Wanneer je merkt dat er te weinig lucht in je banden aanwezig is.

Daarnaast beschikken alle nieuwe auto´s, 2014 en jonger, over een automatisch bandendruksysteem. Dit kan op 2 manieren via een TPMS senor of via de ABS van de auto. Lees alles over deze technologie op onze pagina TPMS sensoren.

Autobanden vullen met stikstof

Autobanden die op spanning zijn en blijven slijten minder snel en zorgen ervoor dat de rolweerstand van de autoband optimaal blijft. Dit resulteert in een laag brandstof gebruik waardoor u veel geld kunt besparen op brandstof.

Autobanden gevuld met stikstof zorgen tevens voor meer veiligheid op de autowegen. De kans op oververhitting van de autoband is velen malen kleiner dan een autoband gevuld met lucht. Daardoor stijgt de temperatuur van de autoband minder en is de kans dat de autoband klap minder. Ook bij hoge belasting van de autobanden blijft de temperatuur lager dan als bij een gewone autoband gevuld met lucht. Een autoband gevuld met lucht is al snel vijf tot tien procent zachter dan een autoband gevuld met stikstof. Een ander voordeel van autobanden gevuld met stikstof is dat deze wel tot vier keer langer op spanning blijven. Doordat deze autobanden langer de juiste bandenspanning hebben slijten de autobanden ook minder. Wat dus weer goed is voor het milieu. Als laatste hebben de autobanden gevuld met stikstof nog het voordeel dat er weinig tot geen zuur- en waterstof meer in de autobanden komen. Hierdoor is roestvorming aan de velgen miniem.

De autobanden gevuld met stikstof zijn te herkennen aan een speciaal groen ventiel dopje.

Copyright © 1999 - 2019 winterbanden.nl B.V. | Algemene voorwaarden | Privacy policy | Sitemap
Alle getoonde prijzen zijn inclusief BTW.